Site icon Actualitatea de Teleorman

29 iunie – Ziua Internaţională a Dunării

Ziua Internaţională a Dunării este sărbătorită în fiecare an la data de 29 iunie, moment în care toate comunităţile riverane Dunării se implică în acţiuni ecologice, educaţionale sau sportive pentru protejarea acestui fluviu unic în Europa.

De 28 de ani, România susține, în calitate de semnatară a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, acțiunile și evenimentele comune organizate în bazinul Dunării. La propunerea ţărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), toate statele riverane sărbătoresc anul acesta Ziua Internațională a Dunării sub sloganul „Descoperă Dunărea!”.

”Descoperă Dunărea!” are în vedere implicarea activă şi contribuţia fiecăruia dintre noi la protejarea resurselor de apă care conduc la dezvoltarea economică şi socială a regiunii dunărene. Fiecare dintre noi trebuie să acționăm în direcția conservării și prevenirii poluării.

Dunărea este al doilea cel mai lung râu din Europa, cu un total de 2850 km. Bazinul Dunării este casa a peste 80 de milioane de oameni, ceea ce înseamnă că are cea mai mare deschidere internațională din lume.

Dunărea a fost încă din antichitate o arteră de comunicare între Europa Centrală și Peninsula Balcanică. Râul este mărginit de patru mari capitale europene Viena, Budapesta, Bratislava și Belgrad, la fel ca multe alte orașe frumoase, ceea ce face calea navigabilă a Dunării să fie importantă și să fie o destinație populară pentru turismul de croazieră. Turismul oferă multe modalități de a descoperi această zonă a patrimoniului natural și cultural, fiind în afara marilor orașe. Dunărea creează peisaje, ideale pentru petrecerea vacanțelor. Traseul râului a configurat mai multe parcuri naționale și rezervații naturale, zone umede importante, insule frumoase și câteva site-uri înscrise pe patrimoniul mondial UNESCO. Există trasee de drumeție mai puțin cunoscute de-a lungul râului sau în jurul său, care dezvăluie vederi uluitoare în interiorul țării. Delta Dunării este casa mai multor specii de păsări și pești, iar astăzi deține o importantă industrie de pescuit.

Fluviul Dunărea udă teritoriul judeţului Teleorman la limita sudică pe o lungime de 119 km. Existenţa celor două porturi pe Dunăre: Turnu Măgurele şi Zimnicea oferă mari posibilităţi de transport fluvial şi de amplasare a unor obiective industriale. Portul Turnu Măgurele se află la o distanță de cinci km de oraș și este al patrulea port fluvial al României în ceea ce privește capacitatea de tranzit. Tot aici s-a înființat un punct de trecere a frontierei între România și Bulgaria, operațional din anul 2010.

Pentru a marca această zi de importanţă internaţională, APM Teleorman organizează împreună cu Primăria Oraşului Zimnicea o acţiune de ecologizare pe malul fluviului Dunărea, pe drumul de acces către port, în data de 30 iunie.

Puteți să participaţi, alături de organizatori, în calitate de voluntari la acţiunea de ecologizare, în scopul colectării selective a deșeurilor abandonate și pentru predarea acestora într-un mod corect și prietenos cu mediul.

 

Exit mobile version