De două luni, se încearcă modificarea organigramei și a statului de funcții de la Spitalul TBC, printr-o hotărâre de consiliu județean pentru a tranforma niște posturi dedicate rudelor și cunoștințelor din sistem. Folosindu-se de un ordin al Ministerului Sănătății emis în 2020 și promovarea unui medic specialist ca medic primar după susținerea examenului din sesiunea iulie 2020 se forțează aranjarea unor posturi cu dedicație prin transformarea celor existente în statul de funcții astfel încât acestea să poată fi ocupate de cine trebuie.
Este vorba despre transformarea unui post de economist I în referent II din cadrul Biroului de informatică medicală, management al calității serviciilor de sănătate, unde sunt prevăzute 4 posturi, ceea ce înseamnă foarte mult comparativ cu activitatea spitalului. În acest mod se asigură condițiile pentru ca persoana stabilită să ocupe un post bine plătit.
O altă modificare cu dedicație pentru a o promova pe soția unui fost polițist de rang înalt, apropiat de liderii PSD este cea de transformare a postului de consilier juridic I în consilier II, să ia și doamna un salariu mai mare.
Reorganizarea Biroului Aprovizionare, transport, administrativ vine la pachet cu transformarea unui post de economist din cadrul acestui birou în asistent medical în cadrul Ambulatoriului integrat cu cabinete în specialitatea pneumologie, care deocamdată nu există. Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care proiectul de hotărâre a fost respins cu votul majorității din consiliul județean, rezultat care l-a nemulțumit profund pe Adrian Gâdea, președintele CJ Teleorman sub semnătura și acordul căruia s-au facut aceste modificări.
Deși știe exact cine va beneficia de transformarea acestor posturi Adrian Gâdea i-a acuzat pe consilierii liberali că se opun promovării pe post a unui medic care a promovat examenul de primariat fără să sufle o vorbă că postul de asistent pentru ambulatoriul care nu există și nici nu s-au făcut demersuri pentru înființarea și funcționarea sa, este pregătit pentru soția unui angajat din cadrul serviciului contabilitate care termină școala postliceală de asistenți abia la vară.
Pentru postul de muncitor necalificat care să lucreze în curtea spitalului este pregatită persoana, și ca să-i facă loc în schema de personal se renunță la un post de spălătoreasă din cele trei existente, așa că spălătoria poate să funcționeze cu doi oameni pentru ca altul să ude florile din curtea spitalului. Și pentru postul de asistent medical farmacie debutant sunt făcute aranjamentele să îl ocupe o anumită persoană, dar consilierii județeni le-au cam stricat planurile.
De fapt, toată această inginerie pusă la cale de managerul spitalului TBC cu sprijinul reprezentanților CJ Teleorman în consiliul de administrație, pe lângă virgula legii și cu acordul președintelui CJ Teleorman vizează strict favorizarea unor persoane apropiate acestora care să ocupe niște posturi călduțe și bine plătite.
Nici nu mai contează că situația financiară a spitalului este destul de gravă, că la nivelul anului 2020, din totalul cheltuielilor, 86,58% reprezintă cheltuieli de personal în condițiile în care gradul de ocupare a paturilor la finele anului trecut era de doar 33,71%, iar valoarea serviciilor medicale prestate este sub cea a contractului cu CJAS. Acum, la Spitalul TBC, din totalul de 181 paturi pe spitalizare continuă sunt ocupate numai 57 de paturi.
Despre managerul spitalului TBC, Laurențiu Săvescu știe deja toată lumea că în patru ani nu a reușit să promoveze concursul și se află într-un continuu interimat susținut de fostul și actualul președinte al CJ Teleorman pe linie de partid.
Trist ca deabia acum ati realizat acest lucru !
Locurile sunt ocupate în același mod în toate spitalele se stat ! Dacă ai pe cineva în spital intri,dacă nu,depui dosarul degeaba … și ramai cu dezamăgirea!
În acest județ ARANJAMEBTELE pentru salarii mare au fost dintotdeauna la rang de LEGE , indiferent ce partid se află la butoane …Teleormanul a fost vestit in asemenea SMECHERII !