Administrațiile publice locale vor putea interveni în cazul unor calamități fără să mai aștepte avize și permise de la alte instituții.
Proiectul de lege care modifică și completează Legea 83/2003 a minelor, inițiativă legislativă depusă de colega mea, deputatul PNL Maria Stoian, alături de mine și alți parlamentari, a fost votat. Noile reglementări vizează corelarea Iegislativă și simplificarea procedurilor birocratice pentru unitățile administrativ teritoriale, care obțin dreptul de exploatare, în limita a 2000 mc agregate minerale, prin eliminarea obligativității solicitării și emiterii permisului de exploatare în cazurile de urgență.
Conform prevederilor legale de până acum, dreptul de exploatare a agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, cuvetele lacurilor sau bălților, erau acordate de autoritatea de gospodărire a apelor, pe baza avizului și a autorizației de gospodărire a apelor.Un proces de durată, cu multă birocrație, care împiedica adeseori autoritățile locale să intervină la timp în situații de urgență, cum ar fi viituri, precipitații care au avariat sau au distrus poduri, drumuri, obiective economice și gospodării individuale.
Acest proiect de act normativ vine în sprijinul autorităților publice locale, dar și al cetățenilor, atunci când vorbim de situații limită. Astfel, unitățile administrativ teritoriale nu vor mai fi obligate să parcurgă etapele birocratice, care uneori durează prea mult timp.
După promulgare, vor avea cadrul legal care le va permite să intervină eficient în cazurile care impun măsuri rapide.
Eugen Pârvulescu, senator PNL Teleorman