La data de 21 iunie 2023, la nivel european, a fost organizată cea de-a cincea ediție a evenimentului *Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe*.
Pentru fiecare cetățean locuința reprezintă arealul intim, în care se simte protejat și orice încălcare neautorizată a acesteia, generează o stare de insecuritate și disconfort, chiar dacă de multe ori nu există o legătură directă între faptă și un eventual prejudiciu de natură patrimonială.
În acest context, la data de 21 iunie 2023, sub sintagma #sigurACASĂ, polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman, împreună cu polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, au desfășurat activități de informare a cetățenilor cu privire la modalitățile de prevenire a infracțiunilor de furt din locuințe și au distribuit materiale informativ – preventive cu recomandări destinate autoprotecției.
Totodată, pe lângă măsurile de siguranță pentru protejarea patrimoniului personal, au fost aduse în atenție și modurile de operare cel mai frecvent utilizate de infractori, în vederea conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente, în raport cu locuința și bunurile proprii, precum și consecințele ce decurg din neadoptarea măsurilor preventive adecvate.
Activitățile s-au desfășurat atât în mediul urban, respectiv în municipiile Turnu Măgurele și Alexandria, cât și în mediul rural, respectiv în comunele Buzescu și Nanov, județul Teleorman, iar numărul beneficiarilor direcți a fost de 130.
*Pentru a fi # sigurACASĂ , polițiștii vă recomandă*:
– Instalarea și/ sau întărirea barierelor fizice( uși metalice, încuietori electromecanice codate, grilaje, obloane, seifuri, folii antiefracție pe suprafețe vitrate, pereți întăriți etc.)
– Instalarea sistemelor de alarmare antiefracție ( ex. sisteme de securitate perimetrală, detecție antiefracție, control al accesului sau sisteme de supraveghere video).
*Mai mult decât util pentru liniștea ta poate fi:*
– Interzicerea accesului în locuință a persoanelor necunoscute;
– Refuzul de a da informații despre tine, bunurile pe care le deții ori despre vecini, persoanelor care pretind că reprezintă diverse instituții, dar care nu se pot legitima sau dovedi pe cine reprezintă;
– Achiziționarea acelor sisteme de închidere/asigurare care corespund standardelor de securitate;
– Alegerea acelor încuietori care sunt prevăzute cu chei care nu pot fi multiplicate usor;
– Apelarea pentru montarea unui sistem de securitate, la firme licențiate de Inspectoratul General al Politiei Române ( IGPR), lista fiind disponibilă pe pagina de web ( Poliția Română – Registre Naționale ( politiaromana.ro));
– Instalarea de sisteme de alarmare și supraveghere video care să corespundă normelor de securitate;
– Monitorizarea sistemelor de alarmare și intervenția în caz de efracție să fie executată numai de firme specializate și licențiate de Inspectoratul General al Poliției Române.
*Nu uitați că și lumea virtuală este parte importantă din viața noastră*:
– Nu vă transformați conturile de pe rețetele de socializare în surse de informații pentru infractori ! Folosiți setările de confidențialitate astfel încât acestea să fie inaccesibile pentru persoane necunoscute;
– Fiți atenți la datele și fotografiile pe care le postezi;
– Evitați prieteniile cu persoanele pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre tine celor pe care îi cunoști doar în mediul online;
– Atunci când plecați pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceți acest lucru public pe internet.