ATENȚIE! Incendiile de vegetație uscată au pus în pericol casele cetățenilor. Situația operativă din ultimele 24 ore:
– 16 intervenții SMURD;
– 15 incendii, dintre care 13 incendii de vegetație uscată, unul la o casă de locuit și unul la o anexă gospodărească;
– o degajare copac căzut pe carosabil;
– o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.
Dintre intervențiile menționate, amintim:
Ieri, în jurul orei 19.35, pompierii militari din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede au intervenit cu trei autospeciale de stingere pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Rădoiești Deal. La sosirea echipajelor, focul se extinsese deja, afectând și o a doua locuință. Au ars mai multe camere, inclusiv mobilierul aferent, două aparate de gătit, patru butelii, trei televizoare, un boiler, două frigidere și două sobe. Cu toate acestea, pompierii au reușit să salveze două case în valoare de aproximativ 300.000 de lei. Se pare că incendiul a fost provocat de un sistem de gătit amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.
La Olteni, un incendiu de vegetație uscată, care a distrus aproximativ 70 de hectare de vegetație, s-a extins la o anexă ce depozita furaje și a pus în pericol casele din apropiere. Pompierii militari teleormăneni, împreună cu SVSU Olteni, au intervenit cu patru autospeciale de stingere. După aproape 6 ore de eforturi în condiții dificile, colegii noștri au reușit să salveze patru case de locuit. Cauza probabilă a incendiului este utilizarea intenționată a unei surse de aprindere.
În jurul orei 18:20, la Perii Broșteni, un incendiu izbucnit la vegetația uscată din curtea a patru gospodării a afectat gardurile și pomii fructiferi, cu riscul de a se extinde la casele de locuit. Salvatorii au intervenit cu două autospeciale de stingere, împreună cu echipajele SVSU Olteni și SVSU Gălăteni, fiecare cu câte o autospecială, reușind să salveze locuințele. Cauza probabilă a incendiului au fost scânteile provenite de la rețeaua de electricitate din apropiere.
Focul în spații deschise, lăsat nesupravegheat, a fost cauza probabilă a incendiului la Perii Broșteni. La intervenție au participat Detașamentul Alexandria cu o autospecială de stingere, împreună cu SVSU Olteni cu o autospecială. Au ars o anexă gospodărească și aproximativ 300 kg de lemne.
APEL LA RESPONSABILITATE ȘI LA IMPLICARE CIVICĂ!
Stimați cetățeni, revenim în atenția dumneavoastră cu un APEL LA RESPONSABILITATE ȘI IMPLICARE CIVICĂ în privința prevenirii incendiilor de vegetație uscată! În ultima perioadă ne confruntăm cu tot mai multe astfel de evenimente, care pun în pericol viața și bunurile materiale ale semenilor noștri.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Controale, nereguli, sancțiuni
Pe linie preventivă, inspectorii I.S.U. Teleorman au efectuat șase controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din Roșiorii de Vede. Pe timpul acestor verificări, colegii noștri au constatat o serie de nereguli, motiv pentru care au aplicat 25 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 35.500 de lei. În această perioadă, colegii noștri au distribuit materiale informative cu privire la interzicerea arderii vegetației uscate.
Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!