Acțiunea derulată de Inspecția Muncii s-a adresat angajatorilor din sectorul public și privat, din mai multe sectoare de activitate, ce au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate mare de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice.
Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman, au întreprins vizite de lucru la angajatori, pentru completarea chestionarelor de evaluare de către lucrători ținând cont de condițiile de muncă de la locul desfășurării activității. Analiza acestor chestionare, a permis identificarea neconformităților în domeniul securității și sănătății în muncă și dispunerea de măsuri pentru normalizarea condițiilor de la locurile de muncă.
Obiectivele acţiunii:
- furnizarea de informaţii legate de apariția afecțiunilor musculo-scheletice la diferite locuri de muncă;
- promovarea utilizării unor instrumente simple şi practice pentru angajatori și lucrători în vederea identificării și gestionării problemelor generate de AMS;
- conștientizarea și consultarea angajatorilor, cât și a lucrătorilor privind implementarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă;
- conștientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun ca urmare a apariției afecțiunilor musculo-scheletice;
- încurajarea schimbului de informații și bune practici.
Afecțiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă. Ele afectează milioane de lucrători din întreaga Europă și presupun cheltuieli de miliarde de euro din partea angajatorilor. Combaterea AMS contribuie la îmbunătățirea vieții lucrătorilor, dar este justificată și din punct de vedere economic.
Afecțiunile musculo-scheletice afectează de regulă spatele, gâtul, umerii, membrele superioare, membrele inferioare. În această categorie se încadrează orice leziune sau afecțiune a articulațiilor sau a altor țesuturi. Problemele de sănătate pot varia de la dureri și disconforturi minore până la afecțiuni mai grave, care necesită repaus sau tratament medical. În situații cronice, se poate ajunge chiar la infirmitate și la necesitatea de a abandona activitatea profesională.
Pentru a combate afecțiunile musculo-scheletice, angajatorii ar trebui să utilizeze următoarele măsuri combinate:
- evaluarea riscurilor: adoptarea unei abordări holistice, cu evaluarea și combaterea tuturor cauzelor;
- participarea angajaților: includerea personalului și a reprezentanților săi în discuțiile privind posibilele probleme și soluții.
Având în vedere că afecțiunile musculo-scheletice (AMS) continuă să fie una din cele mai frecvente probleme de sănătate profesională din Europa, este evident că trebuie depuse mai multe eforturi de sensibilizare cu privire la prevenirea lor.