Site icon Actualitatea de Teleorman

Incendiu puternic soldat cu un deces la Năvodari!Alte 27 de incendii de vegetație uscată au stins pompierii în ultimele trei zile

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor calificat, asigurarea măsurilor P.S.I. și salvarea vieții din medii ostile reprezintă doar câteva exemple dintre cele 108 misiuni desfășurate de salvatorii teleormăneni, în ultimele 72 de ore.

În perioada de referință, efectivele I.S.U. „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru stingerea a 32 de incendii, dintre care 27 de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, unul izbucnit la o casă de locuit din localitatea Năvodari, trei la anexele gospodărești ale unor cetățeni din Băbăița, Slobozia Mândra și Botoroaga și un incendiu de furaje în localitatea Islaz, la 70 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, la patru accidente rutiere, rezultate cu un număr total de nouă victime, produse pe raza localităților Islaz, Zimnicea, Peretu și Turnu Măgurele, la o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și la o intervenție în sprijinul echipajelor medicale ale SAJ Teleorman pentru preluarea unei persoane cu probleme de sănătate.

Intervenție dificilă pentru pompieri, la Năvodari

Sâmbătă, 21 octombrie 2023, în jurul orei 04.41, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 s-a solicitat intervenția pompierilor militari turneni pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la o casă de locuit din localitatea Năvodari. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, la fața locului s-au deplasat trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. La sosirea acestor forțe de intervenție, focul se manifesta generalizat la nivelul a patru camere și la acoperișul acestora, la o anexă gospodărească și la mai multe bunuri din imediata apropiere, cu posibilitate de extindere și distrugere a mai multor construcții și a întregii case de locuit. În sprijinul primelor echipaje de intervenție, la locul evenimentului au ajuns și pompierii militari din cadrul Detașamentului Zimnicea, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o autocisternă de 6000 de litri. Misiunea salvatorilor a fost extrem de dificilă, având în vedere cantitatea mare de materiale combustibile, suprafața extinsă pe care acestea se aflau și faptul că, la un moment dat, a existat riscul unei explozii la cele patru butelii care au fost evacuate în condiții de siguranță de pompieri. Din păcate, pe timpul misiunii de stingere a flăcărilor, în interiorul locuinței a fost găsită și o victimă, o femeie de aproximativ 88 de ani, decedată.

Incendiul a fost stins în totalitate de către cele cinci echipaje de pompieri, după aproximativ 6 ore de intervenție, în limitele găsite. Au fost salvate bunuri materiale estimate la peste 300000 de lei, reprezentând două autoturisme, restul casei de locuit, constând în patru camere și bunurile aferente, pe o suprafață de cca. 120 mp și un garaj. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs de la un scurtcircuit electric, la nivelul unui dormitor al locuinței.

Pompierii militari alexăndrineni au salvat două locuințe

În aceeași zi de sâmbătă, 21 octombrie 2023, în jurul orei 15.37, pompierii militari alexăndrineni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la mai multe anexe gospodărești din localitatea Băbăița. Cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă de capacitate mare, pompierii din cadrul Detașamentului Alexandria au reușit să localizeze rapid flăcările, în limitele găsite, la nivelul a patru anexe gospodărești, și să evite propagarea acestora la două case de locuit.

Pagubele materiale, constând în aparatură electrocasnică, anvelope, aproximativ 3 t de grâu, 40 de baloți de lucernă și construcțiile celor patru anexe pe o suprafață de cca. 60 mp, au fost estimate la suma de 10000 de lei, iar valoarea bunurilor salvate la peste 150000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit electric produs la o priză defectă.

Pentru prevenirea unor evenimente asemănătoare, pompierii vă recomandă:

– efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză, deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

27 incendii de vegetație uscată în ultimele 72 de ore

În acest sfârșit de săptămână, echipajele de intervenție ale ISU Teleorman au acționat pentru stingerea a 27 de incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, deoarece ele puneau în pericol viața oamenilor, bunurile materiale ale acestora, pădurile sau culturile agricole din imediata apropiere. Pe lângă suprafețele de teren afectat, atragem atenția că o parte dintre aceste arderi necontrolate puteau constitui și cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice de cantitățile mari de fum degajate. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor incendii, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

Foarte important! Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version