Site icon Actualitatea de Teleorman

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a efectuat  controale la angajatori și lucrători care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor

       La nivelul județului Teleorman, s-a desfășurat, Campania națională privind obligațiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman au efectuat  controale la angajatori și lucrători care își desfășoară activitate în domeniul construcțiilor – cod CAEN 41,42 și 43.

În cadrul acțiunilor de control, au fost efectuate verificări în baza Legii nr.319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă și H.G. nr.300/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile, modificată și completată. Inspectorii de muncă au efectuat un număr de 27 controale, astfel, pentru deficiențele constatate au fost aplicate  99 de sancțiuni contravenționale și au fost dispuse 99 de măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite în urma controalelor efectuate sunt următoarele:

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a desfășurat și acțiuni de control potrivit Ordinului nr. 3.577/831/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2  şi pentru asigurarea desfăşurării activităţii la locul de muncă în condiţii de securitate şi sănătate  în muncă, pe perioada stării de alertă, precum și respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Principalele nereguli constatate:

– nu sunt identificate riscurile specifice condiţiilor de contaminare epidemiologică şi nu este actualizat documentul de evaluare a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea angajaţilor, la noile condiţii de desfăşurare a activităţii, în vederea luării măsurilor necesare pentru combaterea răspândirii SARS-CoV-2.

– în planul de prevenire și protecție întocmit la nivel de unitate nu sunt prevăzute măsuri pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

– angajatorul nu a desemnat persoane care să realizeze triajul epidemiologic la intrarea în punctele de lucru, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, cu termometru noncontact.

– nu sunt întocmite instrucțiuni proprii privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și nu este realizată instruirea angajaților în domeniul securității și sănătății în muncă cu noile riscuri reprezentate de infecţia cu SARS-CoV-2.

 

 

 

Exit mobile version