Site icon Actualitatea de Teleorman

Întârzieri mari în desfășurarea lucrărilor de cadastrare gratuită în localitățile Botoroaga, Blejești, Măldăeni, Troianul și Peretu

În cadrul Programului național de cadastru și carte funciară, la nivelul județului Teleorman se află în derulare lucrări de înregistrare gratuită a tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. dar în mai multe localități sunt întârzieri mari față de termenele prevăzute în contracte.

Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – aproximativ 313 milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor.

Întârzieri semnificative se înregistrează la derularea contractelor de prestări servicii încheiate de OCPI Teleorman cu asocierea formată din SC GEOMATICS INTEGRATED SERVICES SRL, SC KOMORA ENGINEERING SRL și SC INGEO PROIECT SRL în baza Acordului cadru de servicii nr. 30652/26.07.2019 din cadrul proiectului finanțat cu fonduri europene. „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” pentru UAT Drăgănești-Vlașca, Botoroaga, Blejești, Măldăeni, Troianul și Peretu, județul Teleorman – Lot nr. 33.

Potrivit datelor furnizate de OCPI Teleorman, în localitatea Drăgănești Vlașca contractul de servicii a intrat în vigoare în septembrie 2019 și s-a finalizat în luna august 2021. Este singura localitate din acest lot unde s-au finalizat lucrările.

În cazul celorlalte localități, Botoroaga, Blejești, Măldăeni, Troianul și Peretu, lucrarile de înregistrare sistemaică  se desfășoară cu întârzieri față de duratele de realizare stabilite în contractele subsecvente. Dacă pentru Botoroaga, documentele tehnice ale cadastrului întocmite de prestator au fost depuse la OCPI Teleorman în data 21.01.2022, în vederea recepționării acestora, la Blejești, Măldăeni, Troianul și Peretu abia la mijlocul lunii martie au început măsuratorile la teren, acestea fiind localitățile unde se înregistrează cele mai mari întârzieri.

Aceeași firmă, GEOMATICS INTEGRATED SERVICES, care nu a prestat serviciile în termenul stabilit, a mai încheiat , în luna august 2021, un contract de servicii cu Primăria Zimnicea pentru înregistrarea imobilelor din sectoarele cadastrale 12 și 14, lucrări finanțate din fondurile ANCPI, prin bugetul OCPI, dar în acest caz lucrările sunt în grafic.

Întârzierile în derularea acestor contracte nu se datorează doar prestatorilor de servicii. Pe parcursul desfășurarii activităților specifice aceștia au sesizat mai multe impedimente cum ar fi:

Având în vedere dificultățile întâmpinate de prestatori în cursul anilor trecuți, ANCPI a luat o serie de măsuri cu scopul accelerării activității de înregistrare sistematică.

Exit mobile version