An de an, la 05 mai, Mănăstirea Coșoteni de lângă Roșiori de Vede îmbracă haine de sărbătoare, atunci când creștinii de pretutindeni sărbătoresc pe Sf. Cuv. Mc Efrem cel Nou, făcătorul de minuni și vindecătorul de boli.
„Mănăstirea noastră cinstește cu toată evlavia pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, al doilea ocrotitor al nostru. Anul acesta la hramul de primăvară, bucuria este una întreită și aici le voi enumera: prima bucurie este aceea că aceast hram se serbează imediat după Învierea Domnului, a doua bucurie este că la această sărbătoare vom aduce spre închinare, pentru 2 zile, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Crângu, astfel continuăm o tradiție începută în anul 2016 ca la acest hram să aducem credincioșilor spre închinare sfinte moaște sau icoane făcătoare de minuni și în final, cea de a treia bucurie este că la acest hram, pe lângă prezența Episcopului nostru, Preasfințitul Părinte Galaction va fi prezent și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud care iată va veni aici, în valea liniștii a Coșotenilor pentru a se ruga alături de noi, cler și credincioși, Maicii Domnului și Sfântului Efrem. Slujba va fi oficiată afară, la Altarul de vară al Mănăstirii noastre cu respectarea tuturor normelor de protecție impuse de această perioadă” – protos. Ciprian, Starețul Mănăstirii Coșoteni.
Sfântul Efrem cel Nou – Marele Mucenic, Marele Tămăduitor, Grabnicul Ajutător întru toate nevoile și Marele Făcător de minuni – s-a născut în Grecia pe data de 14 septembrie 1384 (de ziua Sfintei Cruci). A rămas orfan de tată încă de mic copil și pentru aceasta la vârsta de 14 ani, Sfântul Efrem cel Nou a intrat ca monah in Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților, din regiunea grecească Attica (de lângă localitatea Nea Makri).
Martiriul Sfântului Efrem cel Nou a durat 8 luni: a început pe data de 14 septembrie 1425 (când Sfântul împlinea vârsta de 41 ani), când turcii au cotropit Mănăstirea aflată pe Colina Neprihăniților, ucigând pe ceilalți monahi prin decapitare, iar pe Sfântul Efrem l-au luat ostatic și s-a sfârșit pe data de 5 mai 1426, într-o zi de marți, în Săptămâna Luminată, la ora 9 dimineața, când Sfantul Efrem și-a dat sufletul în mâinile Domnului, în urma chinurilor cumplite la care fusese supus (a fost spânzurat cu capul în jos, în pântece i-au înfipt un tăciune aprins și i-au sfâșiat carnea). În toată această perioadă de 8 luni de robie, turcii l-au chinuit zi de zi pe Sfântul Efrem, pentru a-l determina să-și lepede credința ortodoxă și să se facă musulman.
Mănăstirea Coșoteni, îl are ca al doilea ocrotitor pe Sfântul Efrem din anul 2014, iar din 2018, adăpostește și un fragment din moaștele Sfântului. Primul ocrotitor sau hramul istoric al Mănăstirii fiind Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.