În perioada 2019-2022, Colegiul Național ”Anastasescu” din Roșiorii de Vede, a implementat un nou proiect Ersamus+ al carui nume este ”Landscape yesterday and today”
Proiectul Erasmus+ ”Landscape yesterday and today” nr. 2019-1-CZ01-KA229-061168_2, al carui debut a fost în toamna anului 2019 dar fara a mai fi continuat, are ca scop principal analiza peisajului din țările partenere din proiect. „Proiectul se concentrează pe explorarea peisajului din jur, încercând să observe schimbările care au avut loc în peisaj și să le explice. Aceasta analiză s-a făcut din 4 perspective: istorica, geografica,biologica si de mediu.
Pentru explorarea și cartografierea peisajului s-au folosit tehnologii digitale moderne -sisteme de informații geografice (GIS) și dispozitive GPS. Scopul principal al proiectului este de a utiliza tehnologiile digitale în îngrijirea peisajului. Peisajul este foarte important pentru noi, este sursa noastră de venit, este locul unde ne relaxăm și unde trăim. Așadar, considerăm că este important să îi facem pe tinerii din Europa să realizeze că peisajul s-a schimbat mult și rapid și că este necesar să îl folosim în mod rezonabil. Pentru a-i face pe elevi să fie interesați de explorarea peisajului, am profitat de avantajele învățării pe teren, care este atractivă pentru elevi, precum și de tehnologiile moderne precum GIS sau GPS. Acestea ne-au ajutat să explorăm terenul și să creăm produsul final al proiectului. Produsul principal al proiectului va fi o publicație electronică intitulată „Atlasul peisajelor din anumite părți ale Europei„, în care vor fi prezentate informații contemporane, peisajele contemporane din împrejurimile școlilor partenere, precum și diferite problemele și schimbările survenite în ultima sută de ani.
Partenerii din acest proiect sunt:
- Střednı́ odborná škola a Gymnázium Staré Město, din Stare Mesto, Republica Cehă (coordonator)
- Escola Secundária de Loulé, din Loule, Portugalia
- NTI Gymnasiet Lund, din Lund, Suedia
- Colegiul Național ”Anastasescu”, Roșiorii de Vede, Romania
In cadrul acestui proiect, s-au desfasurat patru intalniri de tip LTTA ( learning, teaching,training activity) cu elevii, în localitățile Lund, Suedia, în peroada 29.11-o3.12.2021, Loule, Portugalia, în perioada 27.02 – 04.03.2022, Stare Mesto, Republica Cehă, în perioada 03.04-08.04.2022 și Roșiorii de Vede, România, 9-13.05.2022. La fiecare dintre cele patru întâlniri au participat câte două cadre didactice si 4 elevi din fiecare țară parteneră.
Fiecare dintre cele patru înâlniri au avut câte o temă principlă de cercetare. Astfel, Mobilitatea „Geografie”, din Suedia, a fost o activitate în care ne-am concentrat pe învățarea despre peisajele din împrejurimile școlilor partenere. Fiecare școală a pregătito introducere a peisajelor din jurul școlii, într-un cerc de aproximativ 50 de kilometri. Rezultatele acestei activitate vor fi publicate în publicația finală. Mobilitatea „Istorie” – în Romania- s-a axat pe cunoașterea peisajului așa cum arăta în trecut. Înainte de această mobilitate, elevii și profesorii implicați au adunat cât mai multe materiale despre utilizarea peisajului în trecut – de exemplu, hărți vechi, fotografii vechi, fotografii ale picturilor de peisaj, informații din cărți vechi etc. Elevii și profesorii au analizat schimbările din peisaj și cauzele acestora. Rezultatele acestei activități vor face parte, de asemenea, din publicația finală.
Mobilitatea „Biologie„, în Portugalia, s-a axat pe lucrări de teren. Aceasta a abordat problematica unor lucrări originale și a speciilor invazive de plante și animale. Mobilitatea „Mediu” , desfășurată in Cehia, s-a axat pe influența oamenilor asupra peisajului și pe mediului înconjurător. Elevii au explorat, de exemplu, calitatea apei cu ajutorul bioindicatorilor sau teste chimice și a fost abordată problematica poluării. Rezultatele vor fi, de asemenea publicate în Atlas, pe site-uri web, pe postere etc.
Deși proiectul a fost întrziat și a întâmpinat o serie de obstacole generate de situația fie ea sanitară fie politico-militară, am reușit, în final, să atingem toate obiectivele pe care ni le-am propus și, în același timp, să creăm o relație de prietenie autentică.
Alina Savu