În perioada mini-vacanței de Rusalii, 10 – 13 iunie,a.c., polițiștii teleormăneni au fost la datorie asigurând ordinea și liniștea publică pe raza județului Teleorman.
În urma activităților desfășurate, polițiștii au intervenit la 34 de evenimente, 275 apeluri prin Sistemul Național pentru Apeluri de Urgență 112 iar polițiștii din cadrul structurii de ordine publică au aplicat 35 de sancțiuni conform Legii 61/1991, în valoare de 14 700 de lei.
Pe linie rutieră, polițiștii au intervenit la 9 evenimente, dintre care 8 accidente soldate cu vătămări corporale ușoare și un accident grav soldat cu decesul unei persoane.
De asemenea, polițiștii rutieri au aplicat 91 de sancțiuni în valoare de 90 455 de lei, cele mai multe pentru nerespectarea regimului legal de viteză și depășire.
Au fost reținute 44 de permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice și au fost retrase 3 certificate de înmatriculare.
Echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 89 evenimente, după cum urmează:
– 68 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
– 6 incendii de vegetație uscată și gunoi menajer pe raza localităților Spătărei, Crevenicu, Poiana, Dobrotești și Fântânele;
– 7 evenimente rutiere produse în localitățile Măldăieni, Brâncoveanca, pe DJ 506 între Siliștea și Răsmirești, pe DJ 504 între Alexandria și Cernetu, Poroschia, Lunca și pe DJ 601C între Rădoiești și Măgura.
Pompierii militari au intervenit pentru descarcerarea persoanelor rănite, acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cazurile au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări;
Au mai fost soluționate alte 8 misiuni, dintre care: două misiuni de salvare animale (o pisică blocată într-o boxă și un câine blocat într-un gard metalic), patru misiuni de asigurare a măsurilor P.S.I. la evenimente rutiere, o intervenție de degajare a unui copac căzut pe carosabil și o intervenție în sprijinul echipajului SAJ Teleorman.
În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat 4 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici din domeniul alimentației publice, cu aglomerări de persoane, aplicând pentru neregulile constatate 19 sancțiuni contravenționale.
Pe timpul acestor verificări, pompierii au efectuat instruiri de specialitate cu factorii responsabili.
In acest context, pentru perioada de vară, recomandăm:
Referitor la copii, având în vedere că aceștia sunt în vacanță, se impune ca părinții, bunicii și frații mai mari să-i supravegheze în permanență, să le explice că focul poate fi periculos pentru viața lor și modul cum pot evita producerea unor evenimente nedorite, să nu le lase la îndemână mijloace de aprindere (chibrituri, brichete, etc.), să nu-i blocheze în casă cu aparate electrice ori cu diferite mijloace de gătit în funcțiune, să nu-i lase nesupravegheați dacă merg la pescuit sau la scăldat pe diferite bălți de pe raza localităților.
Cu referire la prevenirea apariției unor incendii de locuințe, generate de instalațiile electrice, recomandăm:
✔ să efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;
✔să nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
✔ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
✔ să verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi să le înlocuiţi atunci când sunt uzate;
✔ să nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;
✔ să nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;
✔ să instalaţi şi să utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.