În data de 19 iunie 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Teleorman, s-a derulat „Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe”. Evenimentul a constat în organizarea de activități preventive.
” Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe ” a fost marcată în judetul Teleorman printr-o serie de activități informativ – preventive susținute în mediul rural, de reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității care au luat măsuri pentru ca activitățile destinate reducerii riscului victimal și infracțional să se adreseze unor categorii largi de cetățeni și să promoveze mesaje de actualitate, transmise prin metode moderne, interactive. Au fost distribuite materiale (afișe, pliante, broșuri) cu recomandări preventive.
Scopul acestor activități a fost prevenirea revictimizării, întrucât locuințele care au fost sparte anterior au un risc mai mare de a fi sparte din nou, totodată fiind afectate și locuințele din apropiere.
Recomandările polițiștilor din Cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității sunt :
Asiguraţi un iluminat corespunzător pe casa scării sau în curtea locuinţei.
Nu păstraţi în casă sume mari de bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare.
Învăţaţi copiii să nu vorbească cu persoane străine despre adresa locuinţei şi bunurile pe care le deţineţi şi să nu permită accesul acestora în locuinţă.
Nu faceţi public programul dumneavoastră. Nu lăsaţi niciodată în uşă bilete în care să se spună unde sunteţi şi/sau când vă întoarceţi !
Când sunteţi acasă încuiaţi uşa şi tineţi cheia în broască, într-o poziţie care să nu permită degajarea acesteia.
Când părăsiţi locuinţa verificaţi dacă aţi încuiat uşa de la intrare, ferestrele, uşile de la balcon, terase, anexe, etc . Nu lăsaţi cheia sub preş sau în zone apropiate uşii.
În cazul plecărilor pentru o perioadă mai îndelungată, rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa, să vă ridice corespondenţa, facturi, înştiinţări, materialele publicitare din cutia poştală sau prinse în uşă care confirmă lipsa dumneavoastră de la domiciliu (de asemenea, nu postați pe rețelele de socializare că sunteți în călătorie !!!)
Înlocuiţi imediat încuietoarea dacă aţi pierdut o cheie sau dacă v-aţi schimbat locuinţa.
Dacă este posibil, instalaţi un sistem de alarmă şi un sistem de aprindere automata a luminilor care vor da impresia ca sunteţi acasa.