Boboteaza sau epifania Domnului este sărbătorită an de an la 6 ianuarie de către creștinii ortodocși de pretutindeni. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofania sau Epifania care se traduce „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.
La Mănăstirea Coșoteni de lângă Roșiori de Vede sărbătoarea va debuta în dimineața zilei de 6 ianuarie, la ora 08.30, prin oficierea Sfintei Liturghii iar mai apoi va continua cu sfințirea cea mare a apei de către un sobor de preoți în frunte cu Preacuviosul Părinte protos. Ciprian, Starețul Așezământului monahal.
„Ca în fiecare an așteptăm un număr mare de credincioși care vor participa la această mare și însemnată sărbătoare a creștinătații, care este Botezul Domnului sau Boboteaza așa cum mai este cunoscută în popor. Și anul acesta am pregătit peste 200 de litrii de apă din fântâna Maicii Domnului care se află în curtea mănăstirii noastre și care va fi sfințită după Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți iar mai apoi va fi îmbuteliată în recipiente de unică folosință, pregătite special pentru acest eveniment. După oficierea Sfintei Liturghii și după sfințirea cea mare a apei vom binecuvânta cu aghiasmă toate autoturismele celor prezenți la slujbă. Binecuvântarea aceasta a autoturismelor este o tradiție a mănăstirii noastre care se leagă de binecuvântarea ce se făcea în vechime a animalelor și în special a cailor.” – protos. Ciprian, Starețul Mănăstirii Coșoteni.
În localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau pe țărmul mării, se obișnuiește că preotul sau arhiereul, cu ocazia slujbei care se face acum, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva tineri curajoși pentru a o aduce înapoi. În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă (apă sfințită), cu care „botează” apele, oamenii, animalele și casele.
Slujba va fi oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii noului coronavirus.