În Duminica a III-a a Postului Mare, Duminică închinată Sfintei Cruci, 19 martie 2023, la Mănăstirea Coșoteni, va fi oficiată după tradiția din fiecare lună, Taina Sfântului Maslu cu Arhiereu.
Taina Sfântului Maslu este lucrarea sfântă săvârșită în numele Sfintei Treimi de către preoții Bisericii, prin care se împărtășește credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau ușurării suferințelor trupești și întărirea sufletească, iar efectul tainei depinde de credința bolnavului și de iertarea lui de către Dumnezeu.
„Fiecare Taină a Sfântului Maslu ne aduce aminte de marea milostivire a lui Dumnezeu arătată față de omul în suferință. Au fost atât de multe cazuri de oameni bolnavi care aveau boli incurabile spre care Mântuitorul Iisus Hristos S-a aplecat și pe care le-a vindecat, iar această putere tămăduitoare Domnul Iisus Hristos a lăsat-o Bisericii, Apostolilor și urmașilor lor. Noi, când săvârșim Taina Sfântului Maslu, nu facem această sfântă slujbă pentru spectacol, nu facem ceva ostentativ ca să dovedim că avem mare putere, ci săvârșim această Taină în numele Mântuitorului Iisus Hristos și în calitate de iconomi ai tainelor lui Dumnezeu’, a explicat părintele protosinghel Ciprian Florea, Starețul Mănăstirii Coșoteni.
Vindecarea depinde de credința credinciosului.
„Taina Sfântului Maslu nu este o practică magică. Vindecarea omului, fie trupească, fie sufletească, depinde esențial de două lucruri: voia lui Dumnezeu și voia celui bolnav. Dacă Dumnezeu vrea să îl vindece, lucrul acesta se va întâmpla, dar nu se va petrece niciodată fără credința puternică a bolnavului și dorința de a-L sluji ca un creștin adevărat pe Dumnezeu. Credincioșii trebuie să vină cu smerenie și astfel vor afla mari bucurii. Am cunoscut credincioși care erau nelipsiți de la Sfântul Maslu. Nu erau bolnavi, dar veneau cu credința aceasta că dobândesc în primul rând iertarea păcatelor și vindecare sufletească, ce este mult mai importantă decât cea trupească. Vindecarea trupească este temporară, dar cea sufletească este veșnică. Așadar, vă așteptăm cu bucurie duminica aceasta, 19 martie 2023, începând cu ora 16:00, la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Dimitrie” din localitatea Coșoteni, de lângă Roșiori de Vede, pentru a fi împreună la Taina Sfântului Maslu de obște săvârșită de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, dimpreună cu un sobor de preoți.”, a adăugat părintele Stareț.
Biserica Ortodoxă se va afla, mâine 19 martie 2023, în Duminica Sfintei Cruci. Această sărbătoare a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea, având dată variabilă. Caracteristica slujbei este reprezentată de ritualul scoaterii solemne și cinstirii Sfintei Cruci. Acest ritual are loc la finalul Utreniei care se oficiază sâmbătă seara sau duminică dimineața. El înlocuiește și amintește ceremonia liturgică a expunerii sau înălțării solemne și a cinstirii generale a Sfintei Cruci care avea loc odinioară la Ierusalim, apoi la Constantinopol, în Vinerea Patimilor. Această duminică a fost rânduită de Biserică la mijlocul Postului Mare pentru a întări duhovnicește pe credincioși în urcușul lor spiritual spre Înviere.