Duminică, 17 martie 2024, în prima lună a primăverii, la Mănăstirea Coșoteni continuă tradiția oficierii Tainei Sfântului Maslu cu Episcop. Soborul preoților slujitori va fi condus de întâiul Episcop al Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Galaction, care va poposi în mijlocul obștii și credincioșilor Mănăstirii Coșoteni începând cu ora 18.00 pentru a oficia slujba vindecării bolilor sufletești și trupești.
Slujba din luna aceasta va fi una mai specială dat fiind faptul că este săvârșită în ajunul începutului Sfântului și Marelui Post al Paștilor.
„În duminica lăsatului sec de brânză, iată, la Mănăstirea noastră, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu din luna Martie, lună a înoirii, a curățirii și a unui nou început. La început de urcuș duhovnicesc spre primirea Luminii Sfinte. Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, va oficia Taina vindecării bolilor începând cu ora 18.00 în Biserica Mănăstirii noastre după care va citi dezlegarea mare și rugăciunea de intrare în Postul Pastilor. Vă așteptăm așadar într-un număr cât mai mare pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu prin rugăciunile bunului și blândului nostru păstor” – protos. Ciprian Florea, Starețul Mănăstirii Coșoteni.
Tot mâine este și ultima zi în care se pot aduce la Biserică prinoasele pentru sărindarul de 40 zile ce va începe de luni, 18 martie și care se va încheia sâmbătă, 27 aprilie.
Ce este un sărindar?
• Sarindarul este rânduiala de pomenire a mortilor sau a viilor la patruzeci de Sfinte Liturghii consecutiv pentru a cere iertare și dezlegare de păcate, sau în cazul celor vii, împlinirea unei dorințe. În lb. greaca „sarindar” inseamnă patruzeci.
• Preotul pomeneste sarindarele la 40 de Sfinte Liturghii, pomenind vii – respectiv morții – după cum este intocmit pomelnicul.
În special, creștinii aduc aceste sărindare la biserica la începutul posturilor mari ( postul Nasterii Domnului sau postul Pastilor) însotite de prinoase ( grâu, untdelemn, vin, zahar, faina, mirodenii si alte daruri ) necesare pregătirii colivelor.
Credinciosii care duc un sarindar la sfânta biserica trebuie să se roage individual în aceasta perioadă la rugăciunile particulare, dar trebuie să și participe la slujbele bisericii, în special duminica și sărbători.
Istorioară folositoare despre folosul sărindarelor.
“Un preot din Franța avea un frate militar. Si au avut francezii razboi cu mauritanii. Mauritanii erau unde este Africa franceza azi. Fratele preotului a mers si el la război. Si trecând armata franceză în Mauritania sa se lupte, a fost mare razboi unde au fost luați multi prizonieri printre care au luat și pe fratele acestui preot însă el n-a stiut ca fratele său a cazut prizonier, dar a vazut ca n-a mai venit si a întrebat pe ceilalti soldati, când s-a terminat razboiul ce s-a întâmplat cu fratele lui iar aceștia i-au spus că se crede că a murit și el ca alți mulți soldați.
Preotul a început a face 40 de Sfinte Liturghii însă fratele său nu era mort, dar era prizonier si-l tineau în lanturi într-o temnita, si erau mai multi legati acolo. Preotul facând Liturghia, când era pe la ora 10 din zi, toate lanturile cadeau de pe fratele preotului din temniță, si ramânea dezlegat de ziceau cei ce se ocupa cu paza că este vrăjitor, însă el mărturisea că este creștin și că crede în Hristos, ba mai mult le-a spus și despre puterea sărindarelor și că în cea de a 40 a zi ceva în chip minunat se va întâmpla cu el. Și așa a și fost, în cea de a 40 a zi, a fost eliberat din arest și mergând acasă cu toții s-au bucurat de darul lui Dumnezeu și de puterea celor 40 de sărindare”.