După o încercare nereușită de transparență cu prezentarea unei variante de buget „abstractă”, ca să-l parafrazăm pe edilul roșiorean, chiar înainte de ședința consiliului local în care se dezbate bugetul municipiului Roșiori de Vede s-a încercat o dezbatere publică cu prezență limitată, din motive de pandemie. Deși consideră bugetul „o poveste neplacută”,, primarul municipiului Roșiori de Vede a încercat să dreagă busuiocul și a decis să facă o prezentare mai pe înțelesul oamenilor, al contribuabilului neavizat, dar îndreptățit să știe cum se cheltuie banul public.
„Povestea neplacută” a început cu prezentarea cadrului legal și a calendarului adoptării bugetului local, cu câteva referiri privind data adoptării legii bugetului de stat în anii anteriori. Din datele prezentate de edil, la capitolul investiții nu se anunță nimic spectaculos. Dacă mulți roșioreni se așteptau la extinderea rețelelor de apă și canalizare, acestea nu se află în lista de investiții nici în acest an, vinovatul de serviciu fiind operatorul județean Apa Serv, înființat cu ani în urmă tocmai ca să rezolve această problemă. Când? Nu se știe.
Concret, banii se duc în procent de 14% pe cheltuieli de personal, 25% pentru bunuri și servicii, 11% asistență socială, iar 48% reprezintă cheltuieli de capital, inclusiv fonduri europene. În acest an se cheltuie 4,2 milioane lei cu salubritatea, și1,67 milioane la spații verzi, iar pentru activitățile culturale au fost alocate 2,2 milioane lei.
La capitolul investiții se continuă proiectul finanțat din PNDL de reabilitare a trotuarelor pe cele 23 de străzi din care au mai rămas de executat străzile M Kogălniceanu, Dunării, N. Bălcescu, Aleea Parc Nord, 1917. Compania Națională de Investiții are în derulare reabilitarea Cinematografului Modern și construcția unui bloc ANL cu 24 de unități locative. Mai sunt cuprinse în programele CNI alte patru proiecte de reabilitare a stadionului, sălile de sport din Republicii și Renașterii , campusul școlar, dar deocamdată nu se știe când vor începe lucrările și în ce ordine vor primi finanțarea.
Se mai află în derulare, în diferite stadii, și 6 proiecte finanțate din fonduri europene, care vizează lucrări edilitare, în domeniul sănătății, al culturii, digitalizare sau asistență socială..Alte 4 proiecte se află în etapa de evaluare pentru obținerea finanțării din fonduri europene.
Administrația locală a cuprins în proiectul de buget si fonduri pentru lucrări de reparații străzi, plombări și marcaje, reabilitarea sediului primăriei, servicii de dezinsecție, dezinfecție, toaletare pomi și alte activități ce se desfășoară în mod obișnuit în fiecare an.
Ca de obicei ,pentru Roșiori nu sunt bani niciodată ,niciun primar nu a reușit să tragă bani europeni suficienți pentru a asigura un confort demn de sec 21.
În concluzie ,se pare că nu am avut primari care să lupte pentru oameni ,nu avem experți în primărie pentru a realiza proecte viabile și reprezentanți în C.judetean care să poată să convingă că orașul Roșiori merită mai mult .