Astăzi, 13 septembrie 2023, aniversăm Ziua Pompierilor din România şi împlinirea a 175 de ani de la bătălia din Dealu Spirii, moment ce evocă sacrificiul pompierilor români care, în anul 1848, au scris o pagină de devotament şi demnitate naţională.
Este o zi specială pentru fiecare dintre noi, moment în care rememorăm sacrificiul înaintașilor noștri, celebrăm istoria, gloria și tradiția militară a acestei arme și, totodată, ea reprezintă un prilej de exprimare a dorinței de dezvoltare instituţională, spre o structură flexibilă, armonizată cerinţelor şi standardelor europene, care să fie pregătită să sprijine comunitatea din care face parte.
Cu prilejul Zilei Pompierilor din România, ca urmare a rezultatelor foarte bune obținute în activitatea desfășurată, opt cadre militare au fost avansate, înainte de termen, după cum urmează
– în gradul de locotenent colonel – maior Anghel Andrei Viorel;
– în gradul de maior – căpitan Popa Mircea și căpitan Vîrban Georgeta Daniela;
– în gradul de căpitan – locotenent Tatu Ștefan Bogdan;
– în gradul de plutonier adjutant șef – plutonier adjutant Buzatu Ștefan și plutonier adjutant Florescu Ionuț;
– în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Tindeche Marian;
– în gradul de plutonier major – plutonier Dragu Ionel Mădălin.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al Judeţului Teleorman are un nou Punct de Lucru, în comuna Slobozia Mândra. Acesta a fost operaționalizat astăzi, 13 septembrie 2023, cu prilejul sărbătoririi Zilei Pompierilor din România, în prezența autorităților centrale, județene și locale.
Din această zi, pompierii militari teleormăneni sunt mult mai aproape de cetățeni, pregătiți să intervină în orice moment, în cazul înregistrării unor situații de urgență în comunele Slobozia Mândra, Beciu, Crângeni, Plopii Slăvitești, Saelele și Uda Clocociov, dar și în cele 15 sate aparținătoare.
Punctul de Lucru Slobozia Mândra dispune de o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mare, care este echipată cu accesorii de descarcerare. Odată cu operaționalizarea acestuia, timpul maxim în care echipajele de pompieri vor ajunge la cetățenii din cele 15 localități s-a redus la doar câteva minute.
Înainte de operaționalizarea acestui punct de lucru, timpul de răspuns în situații de urgență al Detașamentului de Pompieri Turnu Măgurele la localitățile din zona geografică a comunei Slobozia Mândra, era următorul:
Detașamentul de Pompieri Turnu Măgurele – comuna Saelele: 18 km, 18 minute;
Detașamentul de Pompieri Turnu Măgurele – comuna Uda Clocociov: 23 km, 23 minute;
Detașamentul de Pompieri Turnu Măgurele – comuna Slobozia Mândra: 26 km, 26 minute;
Detașamentul de Pompieri Turnu Măgurele – comuna Plopii Slăvitești: 33 km, 33 minute;
Detașamentul de Pompieri Turnu Măgurele – comuna Beciu: 38 km, 38 minute;
Detașamentul de Pompieri Turnu Măgurele – comuna Crângeni: 44 km, 44 min.
De astăzi, după operaționalizarea acestei subunități de intervenție, timpul de răspuns se modifică, după cum urmează:
– Slobozia Mândra – Saelele – 8 km, 8 minute;
– Slobozia Mândra – Uda Clocociov – 4 km, 4 minute;
– Slobozia Mândra – Plopii Slăvitești – 7 km, 7minute;
– Slobozia Mândra – Beciu – 11 km, 11minute;
– Slobozia Mândra – Crângeni – 18 km, 18 minute.
Datele statistice relevă faptul că, în ultimii trei ani de zile, pompierii din cadrul Detașamentului Turnu Măgurele au fost solicitați să intervină în această zonă a județului la nu mai puțin de 846 de evenimente, dintre care 117 incendii, care au pus în pericol viața oamenilor, bunurile materiale ale acestora sau mediul înconjurător. În viitorul apropiat, din cauza numărului mare de solicitări venite din partea cetățenilor pentru a primi primul ajutor calificat ori pentru a fi transportați la spital din cauza unor probleme de sănătate, ne dorim să operaționalizăm aici și un echipaj SMURD. Subliniem faptul că înființarea Punctului de Lucru a fost posibilă datorită bunei colaborări dintre autoritățile centrale, județene și locale, acesta fiind un proiect important pentru siguranța locuitorilor și dezvoltarea comunității.
La activitatea de astăzi au fost prezenți: Preasfințitul Părinte Episcop Galaction Stângă, colonel Ionuț Laurențiu Amzu, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, lt.col. Adrian Mirel Ristea, locțiitor șef Centrul Operațional Național în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Rababoc Benone, subprefectul Județului Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea, președintele Consiliului Județean Teleorman, șefii structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță, Filialei Teleorman de Cruce Roșie, cadre militare în rezervă, dar și primarii din cele șase comune aflate în raionul de intervenție al Punctului de lucru Slobozia Mândra.
Acesta este al treilea Punct de Lucru operaționalizat în județul nostru. În prezent, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al Județului Teleorman funcționează:
– Detașamentul de Pompieri Alexandria, cu Punctul de Lucru Drăgănești Vlașca;
– Detașamentul de Pompieri Roșiorii de Vede, cu Punctul de lucru Dobrotești;
– Detașamentul de Pompieri Turnu Măgurele, cu Punctul de lucru Slobozia Mândra;
– Detașamentul de Pompieri Zimnicea, cu Garda de Intervenție Furculești;
– Detașamentul de Pompieri Videle.
Anul trecut, teleormănenii au solicitat ajutorul forţelor de intervenție ISU Teleorman în peste 13324 de cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 36,5 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi.
Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 1260 de incendii (838 incendii de vegetație uscată și 422 incendii de locuințe/anexe gospodărești), 9503 intervenţii SMURD și 2459 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodată, degajări persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, etc.).